Každý rok svět promrhá více než miliardu tun potravin. A ve většině případů za to mohou nedostatky v logistice a řízení dodavatelských řetězců.

Zprávu Enabling Trade: From Valuation to Action právě zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Tady je pár zajímavých bodů, které z ní plynou:

  • Hodnota jídla, které se ve světě ztratí, zkazí a vyplýtvá, je odhadem 750 miliard dolarů ročně, tedy přibližně čtrnáct ročních rozpočtů Česka.
  • V Evropě vyplýtvají 40 procent jídla samy domácnosti, v chudých zemích je to jen asi 6 procent – zbytek z celkového objemu promrhaného jídla tam způsobují nedostatky a chyby ve fungování dodavatelských řetězců.
  • Celkově se zemědělská a zákaznická politika stále soustřeďuje na vylepšování produkce a prodeje, ale nikoliv na zlepšování řízení obchodních a dodavatelských řetězců.
  • Pokud by se podařilo objem promrhaného jídla snížit na polovinu, zajistilo by to potraviny odhadem 500 milionům lidí (přičemž podvýživou v současnosti trpí asi osmina obyvatelstva planety).
  • Zásadně změnit rychlost odbavování na hranicích pomůže digitalizace. Thajsko je dobrý příklad – srazili tam čas dodávek skoro o polovinu.
  • V Keni dříve trvalo odbavení někdy třeba 10 dní. Během letoška by měl začít fungovat nový systém, díky kterému by překročení hranice nemělo trvat déle než tři dny (koho zajímá více, může si pročíst tuto kapitolu o hraničních přechodech)
  • Udělejme rychlé a účinné kroky k přechodu na „cirkulární ekonomiku“, a cirkulární řízení dodavatelských řetězců – tedy opakovanému používání a recyklaci věcí a materiálů. (koho to zajímá více, může si přečíst speciální zprávu Towards the Circular Economy)
  • Zlepšení fungování dodavatelských řetězců by mohlo vést k nárůstu světového HDP o odhadem asi 2,5 bilionu dolarů – pro srovnání, roční HDP Česka je zhruba dvanáctkrát nižší: 200 miliard dolarů.