Pokud vám slovo „paběrkování“ nic moc neříká, vězte, že jde o poměrně starou a dnes již takřka zapomenutou tradici sbírání zbylé zeleniny po sklizni z pole.

V dnešní době na polích zbývá daleko více zemědělských produktů, než si myslíte. Často je to pouze z toho důvodu, že nesplňují estetické normy supermarketů. 

My jsme se díky spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo mohli sami přesvědčit, jak velké množství zeleniny na českých polích skutečně zůstává, protože zemědělci nemají nikoho, kdo by chtěl „příliš velkou kedlubnu, křivou okurku nebo srostlé mrkve“.

Během zhruba 4 hodin jsme naplnili celou dodávku pro Potravinovou banku v Litoměřicích mrkví, petrželí, kedlubnami a cibulí, které by jinak musely být ponechány na poli ladem, shnily by a byly zaorány.